Aplikace Booxy – na míru knihomolům

Tvůrci knižní aplikace Booxy chtějí od svých uživatelů podrobné recenze, aby věděli, co zlepšit, a jak ji dál vyvíjet. Řekli si o to, mají to mít :)

Booxy - aplikace recenze

Booxy je mobilní aplikace vytvořená ve spolupráci se serverem ČBDB.cz. Poskytuje většinu funkcí, které fungují na webu, a přidává i pár vychytávek navíc. Aplikaci používám více než půl roku a byla jedním z důvodů, proč jsem se rozhodla registrovat se a vést si svou knižní evidenci právě na cbdb.cz. Mám už tedy nějaké zkušenosti s jejím fungováním a také pár tipů na vylepšení.

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Hlavní funkce a jak je používám:

Můžete si vytvářet seznamy svých knih – některé jsou už předdefinované (Přečtené, Oblíbené, Chci si přečíst, Wishlist,…), ale můžete si tvořit i libovolně vlastní (já např. používám pro seznam eknih nebo evidenci vypůjčených knížek). Seznamy můžou být veřejné i soukromé, takže si zde můžete třeba tvořit tajný seznam knížek, které plánujete koupit :)

2016_03_14_07.44.23  2016_03_14_07.52.28

Knihy můžete hodnotit pomocí hvězdiček a komentovat. Vidíte i hodnocení a názory ostatních – to často využívám, pokud jsem v knihovně nebo knihkupectví a vybírám si knížky. Tohle je určitě bezva funkce do mobilního telefonu, který máte stále po ruce. Zobrazit si můžete i statistiky, kolik lidí knížku přečetlo, má ji v oblíbených nebo si ji plánuje přečíst.

2016_03_14_07.52.42 (1)  2016_03_14_07.54.02

Kromě knížek se zde dozvíte i informace o autorech nebo nakladatelstvích. Můžete je dávat do oblíbených, sledovat je a dostávat o nich informace ve streamu. To příliš nevyužívám, maximálně se u autora inspiruji, co dalšího napsal. Na celém webu pak funguje označení ikonkami, takže rychle vidíte, v jakém svém seznamu knížky máte.

2016_03_14_07.53.29  2016_03_14_07.53.43

Skenování čárových kódů – to je právě ta vychytávka navíc oproti webové verzi a je opravdu výborná. Jednoduše vyfotíte kód na knížce a v ideálním případě se dostanete okamžitě přímo na konkrétní knížku (bez zbytečného použití vyhledávacího pole). Funguje to opravdu dobře, když jsem zadávala knihy ze své knihovny, ušetřilo mi to hodně práci a tak 80% knížek to bez problémů našlo. U novinek např. v knihkupectví je to téměř 100%.

Co jsem úplně neplánovala, ale ukázalo se, že je jedna z mých oblíbených funkcí je sledování přátel a jejich knihoven. Uživatele si můžete přidat do přátel nebo sledovaných (ehm, jaký je v tom rozdíl jsem zatím nezjistila) a ve streamu se mi pak zobrazuje, co např. právě čtou nebo jakou knížku si přejí k Vánocům. Jejich komentáře a hodnocení jsou pak také umístěna ve výpise přednostně. Nejlepší je, když náhodou zjistíte, že zde jsou registrováni např. další členové rodiny nebo kamarádi. Určitě doporučuji nenápadně poslat odkaz na svůj profil třeba manželovi, nejlépe přímo na seznam „Chci si přečíst“, příp. Wishlist, kde jdou knihy rovnou rezervovat ke koupi :) Pokud jste také hodně aktivní čtenář, pro známé je to dobré vodítko, kde zjistí, co už máte přečtené a nemusí se bát, že koupí špatně.

2016_03_14_08.05.41 2016_03_14_08.05.54

Evidence vypůjčených knížek – už jsem zmiňovala výše, na to používám vlastní seznam, ale v poslední verzi aplikace přibyla nová funkce a můžete si u knížky poznačit, že jste ji někomu půjčili. Jen jsem nepřišla na to, jestli lze někde vidět celý seznam půjčených knížek.

A teď ještě pár poznámek k dalším funkcím:

  • Doporučené knihy – tato funkce se mi zdá, že nefunguje úplně nejlépe. Např. mě to doporučuje téměř samé detektivky a historické romány, které moc nečtu (nebo je to záměr? :))
  • Poznámky – nevyužívám, ale umím si představit, že může být užitečné dělat si soukromé poznámky k jednotlivým knihám. Mám v plánu si takto značit knížky, které jsem si rezervovala v knihovně, protože už ztrácím přehled.
  • Podobné knihy – to by mohla být výborná funkce, bohužel není moc funkční. Je sice možné navrhovat ke každé knížce podobnou, ale veřejně se zobrazí, až když dva lidé navrhnou stejný titul. Myslím, že to není moc motivační, když skoro nikde nic není. Osobně bych možná všechny návrhy od uživatelů zobrazovala a nechala třeba ostatní jen jednoduše hlasovat, zda s tím tipem souhlasí nebo ne. To jen tak na zamyšlení…
  • Z aplikace se dostanete i do diskuzního fóra nebo si přečtete články s recenzemi nebo přehledem novinek, které na webu zveřejňují. Ani jedno nějak intenzivně nevyužívám.
  • Bazar knih – podrobně jsem nezkoumala, ale nabídek ani poptávek není mnoho a osobně používám bazar na databazeknih.cz, který je výborně udělaný a navíc ho používá opravdu hodně lidí. Už jsem tam knihy prodávala i nakupovala a vždy bez problémů. Myslím ale, že tvůrci cbdb.cz ohlašovali, že se teď na bazar budou soustředit, tak třeba se to bude časem zlepšovat.

Co bych ještě vylepšila, co mi chybí

  • Řazení titulů v seznamech – v současné době lze řadit knížky podle abecedy, autora nebo žánru. Chybí možnost řadit podle data přidání. U některých knížek se mi bohužel ani datum nezobrazuje.2016_03_14_07.47.39
  • Eknihy, audioknihy – úplně nevím, jak se s tímto popasovat. Poslechnuté audioknihy si ukládám do vlastního seznamu, eknihy neřeším, ale asi by stálo za úvahu, jestli neumožnit nějak označit v jaké formě jsem knihu „četla“.
  • Export, import – chtěla jsem si přečtené knížky vyexportovat a nahrát např. do goodreads. Bohužel v exportu chybí např. ISBN, takže to není úplně použitelné. Sice chápu, že autoři nechtějí, abychom přecházeli někam jinam, ale můžeme být přeci na více místech, to se nevylučuje :)
  • Odkazy v komentářích – ČBDB neumožnuje odkazy v komentářích, což je trochu škoda. Když někdo ke svému hodnocení připojí např. odkaz na delší recenzi, nelze se prokliknout.
  • Vyhledávání v aplikaci – chybí zde našeptávač a při překlepu je nutné celý dotaz zadávat znovu.
  • Aplikace občas padá nebo je hodně pomalá, ale musím říct, že se to poslední dobou hodně zlepšilo. Oproti době před půl rokem to je teď raketa.
  • Přehlednost – abych pravdu řekla, občas mi není úplně jasné na první pohled, která ikonka, co bude dělat, když na ni kliknu a podrobná nápověda neexistuje, takže pokus omyl…

Co se mi ještě líbí

  • Individuální nastavení – aplikaci si můžete přizpůsobit podle svého, zvolit ze 3 druhů barev, nastavit vlastní obsah streamu i přehledu, určit, co se vám zobrazí na hlavní stránce. Někdy je toho ale možná až moc, něco jsem si nastavila, ale úplné detaily se mi zkoumat a nastavovat nechce.

2016_03_14_07.50.22 2016_03_14_07.43.27

  • Kromě většiny funkcí, které jsem popisovala výše, velmi oceňuji, že na aplikaci pořád tvůrci pracují, přidávají nové funkce, komunikují s uživateli a reagují na dotazy.

Když to shrnu, aplikaci i samotný web cbdb.cz moc doporučuji. Jako základní evidence přečtených knih se hodí pro každého, kdo alespoň trochu čte. Pro intenzivnějšího milovníka knížek pak nabízí spoustu dalších vychytávek a funkcí. Pro mě osobně je to velmi dobrý pomocník.


Poznámka na konec: motivací k sepsání článku byla i možná výhra 3000 Kč, kterou jedna z recenzí vyhraje. Pokud by se tak náhodou stalo v případě této recenze, věnuji polovinu částky na výhry v soutěži pro čtenáře tohoto blogu :)

4 komentářů k “Aplikace Booxy – na míru knihomolům

  1. Tohle je perfektní shrnutí :) Jako vážně, klobouk dolů, myslím, žes sepsala vše podstatné a snad i něco navíc.

    O aplikaci jsem slyšela právě v souvislosti se zmíněnou soutěží, přiznám se, ale, že jsem se o ni nijak zvlášť nezajímala. Používám goodreads a naprosto mi vyhovuje, takže nepotřebuji přecházet jinam, tato aplikace je ale pro české uživatele rozhodně skvělá hlavně svým českým prostředím. A tagy grafická stránka je moc pěkná! Motivující by mohl být Bazar, ale také jsem zvyklá používat ten na databázi knih :)

    1. Díky za pochvalu, snažila jsem se :)
      Já právě na konci roku koukala na všechny ty krásné statistiky, co lidé sdíleli z goodreads a přemýšlela, že bych se tam taky zaregistrovala. Jsem ale moc líná psát vše 2x a z cbdb už mě nikdo nedostane, když jsem tam pracně zadala a ohodnotila přes 500 knih, které jsem četla :)

  2. Tak Moni, musím říct jednu věc – že všech článků, které jsem o Booxy četla je tenhle prostě nej. Držím palce, abys vyhrála, protože jsi odvedla super práci (ale to ty vždycky ;-) )

    1. Jé, díky, Veru. To jsi mě potěšila, výhra by byla moc příjemná :) Mně se moc líbí přístup cbdb.cz, že na tom chtějí dál pracovat a zlepšovat to, tak snad jim zpětná vazba pomůže…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *